EN LA DEFENSA D'UNA SANITAT PÚBLICA SOCIALMENT EFICIENT

(3) Informació sobre les reclamacions i les lluites a Catellbisbal

Des de finals de juny que s’anuncia el tancament del servei d’urgències a Castellbisbal, que era d’atenció continuada les 24 hores del dia, per deixar-ho només a les hores de consulta, es a dir de dilluns a divendres de 8 a 20 hores i els dissabtes de 8 a 17 hores
Es constitueix una plataforma per a "No al tancament del servei d’urgències a Castellbisbal", unes 8 o 10 persones convoquen una assemblea informativa a primers de juliol per consensuar les activitats a realitzar com a mesures de pressió per aconseguir que no es tanqui. Es va a l’hospital de Terrassa, es talla la AP7 direcció des de l’hospital General a Molins de Rei amb cotxes circulant, cada dia s’ha fet reunions i cassolades...
 Tot el consistori de l’ajuntament des del començament s’ha manifestat a favor de la mobilització, van presentar un manifest al Parlament, al gerent de l’hospital...
Van proposar que mentre duressin les "negociacions" l’ajuntament assumiria la despesa per tenir un metge localitzable durant les hores que el servei estès tancat, durant tres mesos.
Des de l’ajuntament convoquen el poble a una reunió on es diu que assistiran el gerent del consorci i un representant del CatSalut, després d’avançar l’hora a un horari laboral, no s’hi van presentar amb la justificació que estaven negociant sobre la proposta de no tancar el servei d’urgències fins les 24 hores. I una proposta feta des de l’equip d’atenció primària que mitjançant la reorganització de l’assistència i retallant els sous podien continuar amb l’atenció continuada a cost zero.
El dia 15 de juliol, el servei d’urgències tanca, sense acceptar l’alternativa proposada.
 Les mobilitzacions han continuat amb la ocupació del centre durant aquestes hores. L’ajuntament paga al metge i el catsalut o el consorci paga un guardajurat per custodiar l’edifici.
Des de l’ajuntament se’ns convoca a una xerrada informativa per dia 22 a les 19:30 hores a la sala d’actes de l’ajuntament amb el títol de "Els comptes clars: El perquè de les retallades" amb la presencia de Josep Rull, secretari de la mesa del parlament i la Conxi Llurba, alcaldessa de Castellbisbal.
 A la tarda els membres de la coordinadora de la  Plataforma contra el tancament està reunida amb el consistori de l’ajuntament i a les 20 hores ens informen de que han acordat un "full de ruta" per amb les activitats a desenvolupar en els propers dies, i que tota l’activitat del consistori està relacionada amb el procés.
Activitats:
- Serveis jurídics de l’ajuntament, busca una solució legal al problema
- Demanar per que en altres municipis que també els havien anunciat el tancament, davant les protestes s’han fet enrere i no tanquen fins les 24 hores sense negociar, i a Castellbisbal no.
- Forçar a ser rebuts per el consellers d’economia i de salut per expressar el malestar de la gent de Castellbisbal i explicar les particularitats del municipi.
La Plataforma proposa que a la reunió posterior la gent faci moltes preguntes
 RESUM DE LA REUNIÓ del pp 22/07/2011 
Sala plena de gom a gom de gent del poble: dreta, asseguda a terra i a fora de la sala.
L’acte presentat per l’alcaldessa, Conxi Llurba. Comença amb l’aclariment que aquesta reunió és convocada per CiU. Efectivament, el fullet públic de convocatòria que portava el logo de CiU. Especifica que la reunió és oberta a tot el poble per ser informat de primera mà per una de les màximes jerarquies del govern de la GENCAT,
 Josep Rull, del per què de les retallades: “comptes clars “diu el títol de la convocatòria. Va repetir el que ja és publicat reiteradament. Hem trobat un forat a la caixa dels diners públics més gran del que ens pensàvem ... Va continuar donant xifres i xifres del que hem de pagar als creditors grans i petits  i posant l’accent en els milions d’euros per interessos que es tenen que pagar cada any. Ocasionalment algunes persones mostraven el seu rebuig al fet que parlava del problema més gran, esmorteint problema que tenia el poble i per el que van venir a sentir-lo. L’alcaldessa calmava els ànims amb amabilitat i deia que esperesin, que al final tothom podria dir la seva. Però remarcava una i una altra vegada que allò era un acte convocat per CiU perquè un representant del govern aclarís conceptes generals; que el Sr. Rull no era expert en sanitat; que esperava del civisme tradicional del poble que es deixés parlar i argumentar. (Jo personalment, amb els que vaig parlar tots van pensar que era una convocatòria de l'Ajuntament, a una sala d’actes de l'Ajuntament, per informar el poble sobre les seves reivindicacions i no pas un acte de CiU per parlar de la seva política general). En Rull va continuar parlant del deute i del cost del desdoblament del Eix Transversal i fins i tot va recordar que a Itàlia havien aprovat el co-pagament de 20 euros per cada visita a Urgències. 
 La intervenció del públic va ser dificultosa al principi per que l’únic que tenia micròfon era ell. Tot va canviar quan un jove va reclamar –amb grans aplaudiments del public- un micròfon. El procés es va revertir. Les intervencions van ser, generalment de més nivell dialectic i concreció en la denuncia i les propostes al problema originat al poble per la decisió de GENCAT de retallar. Destacaré la denuncia de que ni oficialment ni oficiosament cap responsable del poble (alcaldessa inclosa) havia aconseguit les xifres del CAP de Castellbisbal: despesa, atenció, etc.; volen saber el %  que representa de retallada per Castellbisbal el tancament de les urgències. EL nivell de retallada es del 10% com a la resta de conselleries o es major? No han proporcionat cap anàlisi del que representa d'increment d'activitat desviada de Castellbisbal sobre l'àrea de referència on haurà d'anar l'activitat retallada. Saben que hi ha també retallades a Terrassa i a tot el Vallès, ambulàncies, instal·lacions d'urgències, i diferents activitats per donar continuïtat a l'atenció sanitària a Castellbisbal. Va ser especialment curosa i ponderada una metgessa de CAP que va sentir-se dolguda pel fet que l’import de tota la retallada sanitària de Catalunya val els euros de dos jugadors del Barça. Que els treballadors del centre no van estar consultats ni van poder participar en la cerca de solucions als previsibles problemes originats. El Sr. Rull amb un cert grau de contrició va dir que traslladaria les preguntes a Mas i, si fes falta, al Sr. Boi Ruiz, ja que no es considerava prou informat per respondre ell. Malgrat aquesta confessada manca de expertesa va pontificar que les poblacions de Catalunya sense Urgències no tenien més mortalitat que les que sí que en tenien. Davant de l'argument que CiU va trobar un gran forat a la caixa, un jove va denunciar –en forma de pregunta - que no es creïble que el partit de la alternança i principal partit de l'oposició tenia dret i la Sindicatura de Comptes ho ha de garantir durant tota la legislatura a veure els comptes, el forat de caixa i incloure les retallades en el programa electoral: “els comtes clars”. En algun altra intervenció es va dir que tot es un engany i una forma d'aprofitar-se per afavorir la seva clientela empresarial. El comiat va estar ple d'indignació explicita a la sortida dels Sr. Rull.
    Tot seguit, un gran nombre de persones van fer una assemblea davant el CAP – a uns 50 m. De l'Ajuntament – on van fer un debat molt assenyat concretant el que acordaven fer després. Es va entendre que continuar amb la resistència passiva de mantenir amb la presencia de piquets dia i nit  CAP amb activitats formatives, etc., i plantejar dia a dia el que farien per difondre la informació de la situació a la resta de veïns del poble sense deixar de fer pressió. Una membre de la plataforma molt dialogant va dir que la senyora Llurba li havia dit que fins ara la Plataforma havia tirat del carro i l’Ajuntament seguia. Però que a partir d’ara seria l’Ajuntament que tiraria del carro i que el poble seguiria (!?).