EN LA DEFENSA D'UNA SANITAT PÚBLICA SOCIALMENT EFICIENT

divendres, 9 de gener de 2015

Reflexions de la FADSP sobre el tractament de la Hepatits C

La Sanitat Pública espanyola que ha estat sotmesa pel PP a un procés intensiu de retallades, deteriorament, desmantellament i privatització es troba ara amb una nova crisi provocada per l'aparició d'un nou tractament contra el virus de l'hepatitis C, la seva aprovació pel Ministeri de Sanitat a un preu clarament excessiu i la manca d'accés al mateix d'un nombrós grup de malalts.

      En aquesta situació des de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública hem d'assenyalar:

           1) La gestió del problema per part del Ministeri de Sanitat, com ja va succeir amb l'Ebola, ha estat nefasta. Des del Ministeri es va aprovar el finançament públic del tractament a un preu exorbitant, cent vegades superior al seu cost de producció, però a més sense fer una projecció de les persones que necessitarien tractament i sense aprovar un pressupost adequat per atendre-les, alhora que es feien promeses irresponsables (cal recordar que la Sra Mato va prometre l'accés al tractament a l'octubre de 2014 i avui, al gener de 2015 només uns pocs han estat tractats).

             2) La informació davant l'opinió pública per part de les autoritats sanitàries ha estat pràcticament absent de manera que el que s'ha generalitzat són els missatges de la multinacional farmacèutica que ofereixen un panorama idíl·lic de l'eficàcia i la manca d'efectes secundaris del sofosbuvir, que encara que sembla presentar un important avanç en el tractament de la malaltia no deixa de tenir interrogants en ambdós aspectes.

             3) Sembla que en aquests moments estan en tràmit d'aprovació altres tractaments contra el virus de l'hepatitis C d'eficàcia similar i menor cost, per la qual cosa és ben possible que la multinacional farmacèutica que el comercialitza esta intentant aprofitar-se de la ineptitud del Ministeri de Sanitat i de la situació dels pacients, per ocupar una situació hegemònica en el mercat.

Per tot això des de la FADSP exigim:

           1.- Transparència en la informació sanitària sobre fàrmacs i tecnologies, evitant la utilització i la infiltració dels centres sanitaris i de les associacions de pacients per part de la indústria farmacèutica. Els malalts greus exigiran, com és normal, qualsevol teràpia que pugui curar, sobretot si es publicita com "píndola miraculosa", però només la publicació de tota la informació rellevant sobre els assajos clínics i l'evolució dels pacients tractats, podran fer conèixer els beneficis reals i els perjudicis d'aquests fàrmacs, per a prendre decisions basades en la major evidència disponible.

           2.- Creació d'un comitè científic - tècnic per part del Ministeri de Sanitat i del Consell Interterritorial del SNS que tingui les següents tasques: Una, elaborar i actualitzar d'acord a l'evidència científica un protocol d'actuació / tractament dels malalts amb hepatitis C; Dos, garantir que els malalts que reuneixin les condicions recollida en el mateix rebin el tractament de manera immediata; Tres, elaborar un registre del tractament dels malalts amb hepatitis C al nostre país, i l'eficàcia i efectes adversos dels mateixos; Quatre, canalitzar la informació sobre la malaltia i el seu tractament davant l'opinió pública i mantenir un contacte continuat i fluid amb els afectats.

             3.- Cal revisar d'una manera immediata el cost del tractament amb Sofosbuvir, ajustant-lo a la inversió realitzada en la seva investigació i fabricació i a uns beneficis raonables per a l'empresa. Si Gilead persisteix en mantenir preus centenars de vegades superiors al cost real del fàrmac, ha de fabricar-se com a genèric. Les lleis internacionals ho permeten en casos especials de salut pública com el que ens ocupa.

      A la FADSP considerem nefasta per al SNS i per a la salut dels pacients aquesta política farmacèutica, que permet que la indústria jugui en borsa amb la nostra salut. Creiem que només amb el control públic de la informació, la docència i la investigació podrem aconseguir un sistema sanitari sostenible i una pràctica clínica eficient i segura per a tota la població.

Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública 6 de Gener 2015

1 comentari:

acdsp ha dit...

paraules del presidente de l-associacio de malalts amb hepatitis a la roda de premsa del 10 de gener: per llegir http://asscat-hepatitis.org/blog/asscat-rueda-de-prensa-palabras-de-bienvenida-de-juan-jose-montes-presidente/