EN LA DEFENSA D'UNA SANITAT PÚBLICA SOCIALMENT EFICIENT

diumenge, 1 de desembre del 2013

L'assistencia primària a Ciutat Badia o les consequències a curt i mig termini de la greu contrarreforma sanitària que està en marxa a Catalunya per la gestió de l'actual Govern

El 20 d'Octubre de 1983 el conseller Laporte felicitava als responsables del CAP de Ciutat Badia. un model per la reforma de la Sanitat. Podem llegir a l'article que "des de que funciona aquest sistema la despesa farmacèutica s'ha reduït notablement perquè els diagnòstics són més exactes i el treball d'educació sanitària i de prevenció comença a donar resultats". La millora diu "satisfà també als professionals als que permet treballar en equip i a fons amb els seus pacients".
El centre és una de les unitats docents de medicina de família més antigues ja que va ser acreditat el 1987. Allí s'han format molts professionals que ara treballen per tot el país http://ics30anys30veus.wordpress.com/2013/11/07/un-centre-pioner/
Ciutat Badia és un dels municipis amb densitat més alta del país i amb renda per capita més baixa. En l'actualitat la imatge del CAP és de un gran deteriorament físic. Ni tan sols hi ha el típic cartell blanc amb el nom del centre a la porta d'entrada del carrer amb una reixa bastant malmesa pel pas del temps Això no és el pitjor, el deteriorament greu està en la pèrdua de les possibilitats que el centre oferia per fer crèixer un equipament amb recursos per fisioteràpia, hospìtal de dia, atenció a la salut mental ... i sobre tot en el moment actual en el seu paper d'amortiguador o d'esponja al desmantellament de l'atenció especialitzada.  Les 16.000 persones que aten el CAP troben esperes de més de 1 mes per fer una ecografia vaginal "preferent", 3 mesos per la primera visita al uròleg, dificultats en el transport públic per anar als centres on es centralitzen en l'actualitat determinats serveis. De cara al futur els professionals preveuen més consequències a llarg plaç. Al disminuïr els sous als residents al aplicar-los horaris d'hospital (de 8 a 15) els gestors al mateix temps han retallat la formació ja que l'atenció és de 8 a 21 i els que treballen en aquest àmbit saben que això suposa una pèrdua d'hores d'aprenentatge molt important.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Un altre cosa recordem que aquet cap abans tenia urgències les 24h. Però algú les va retallar. Per anar a Badia a aquet cap els de Barbera i voltants teníem que agafar un bus que passava cada 30 minuts o anar caminant. I els caps de setmana era lo pitjor perquè de busos res. Jo vaig estar fa molts anys. Aquesta àrea de salut es pobre. Apart l hospital tauli te un gran vincle amb CAPIO ara IDC Salut Clínica del Vallès abans Alianza y H General de Catalunya.

Anònim ha dit...

Recomano aquest article publicat a NO GRACIAS de un metge canadenc Perre Biron, entre altres diu:
La época de la medicina con rostro humano que practicaban los médicos de cabecera está amenazada. Antiguamente los médicos observaban al enfermo en su contexto de vida; al menos lo observaban mientras se desplazaba de la sala de espera a la sala de examen y le escuchaban mas de 123,4 segundos antes de interrumpirle.....
Posteriormente se desarrolló una medicina tecnológica centrada alrededor de las sistemas y aparatos, de los órganos y de las células. Es una medicina que dirigían verdaderos administradores del cuerpo humano, es decir esos especialistas de segunda y tercera línea, mejor pagados que el abnegado medico de cabecera con buen juicio clínico, también dentro de los regímenes públicos de salud. El progreso de la medicina se gestó en el entorno hospitalario, como el de las especialidades medicas, que necesitaba aparatos costosos, caros medicamentos y adiestramientos complejos para saber como utilizarlos.....La etapa que viene nos da miedo. Es el del perfil genético. Aseguradores, empleadores, cazadores de candidatos, orientadores profesionales, agencias matrimoniales, clínicas de donantes de esperma van a pasarlo en grande sin hablar de los fabricantes de los costosos tests de detección genética que dan en sus promociones un nuevo sentido al expresión: medicina personalizada.
http://www.nogracias.eu/?s=pierre+biron

acdsp ha dit...

EL pp 30 de novembre a les 12’30 h un grup de veïns de Badia del Vallés van anar al CAP (veure foto adjunta) convocats per la Plataforma Constituent de la ciutat. El motiu ser escoltar a dos convidats –metges jubilats de la ACDSP- documentació sobre el procés de espoli del dret a la salut que s’està produint a Catalunya i a Espanya. Van senyalar com aquest deteriorament ha estat lent i progressiu a Catalunya des de 1990 i ràpid a Espanya des de 2010. Les conseqüències son una mala gestió assistencial : disminueix l’accés a especialistes, augmenta la llista d’espera, manca d’atenció assistencial a la nit; vells i nens han ser desplaçats a Terrassa o Sabadell en hores avançades de la nit. La disminució de hores d’atenció medica i d’infermeria s’acompanya de increment en medicació i probes diagnostiques sospitoses de ser repetitives o inadequades i, en molts casos, a centre de gestió privada o poc transparent.
Al final del debat es van proposar diferents tàctiques de defensa.
a)Documentació de casos de desatenció per raons administratives com llista d’espera, manca de targeta sanitària vigent, desplaçament de pacients a entitats no pròpies del ICS i públiques de gestió privats, ets
b)Desobediència i denuncia de indicacions inadequades al sistema públic: pagament de serveis sanitaris, pagament de proves diagnostiques, teràpies no medicamentoses i de medicaments.
Tot sortint ens van comentar el deteriorament del aspecte extern del centre on la manca de pintura i de senyalitzacions i llums fa que tingui el aspecte d’un edifici abandonat (veure foto acompanyant). EL contrast amb centre sanitaris de gestió privada els fa pensar que estan preparant el terreny a la seva cessió de les instal·lacions al mercat sanitari privat . Amb poca inversió el rentat de cara donarà la falsa impressió de que en mans privades tot anirà molt millor.